8 príznakov duševného vyčerpania


8 príznakov duševného vyčerpania

Strácate trpezlivosť. Je normálne byť z času na čas trochu netrpezlivý, ale ak zistíte, že vaša trpezlivosť je slabá a s rodinou alebo kolegami ste málo, je to príznak duševnej vyčerpanosti.

Trpíte nespavosťou. Zaspávanie vám trvá hodiny alebo sa v noci často budíte, pravdepodobne netrpíte len fyzickým, ale aj psychickým vyčerpaním. Toto je druh vyčerpania, ktorý nezmizne ani po slušnom nočnom spánku. Na úplné zotavenie si vyžaduje hlbší odpočinok.

Ste ľahko podráždení. Ak vás rozčuľujú maličkosti, ktoré vás zvyčajne netrápia, nie je to dobré znamenie. Viete, ako môžete byť podráždení po prebdenej noci, pretože ste tak unavení. Duševné vyčerpanie môže tiež viesť k vážnej podráždenosti.

Máte záchvaty úzkosti alebo paniky. Toto je varovný signál, že vaše duševné zdravie si vyžaduje čo najskôr pozornosť. Ak máte ťažký hrudník alebo sa nemôžete zhlboka nadýchnuť a zdá sa, že sa nedokážete uvoľniť, je čas na duševný odpočinok.

Ste demotivovaný. Stratili ste chuť robiť veci, ktoré bežne robíte? Pocit demotivácie je znakom toho, že ste zahltení životom! Nevzdávajte sa a svojich cieľov. Je čas znovu dobiť svoje baterky, aby ste sa mohli znova sústrediť!

Trpíte tráviacimi ťažkosťami a brušnými problémami. Naše črevá môžu prezradiť veľa o našom duševnom zdraví. Nerovnováha črevnej flóry môže viesť k tomu, že vášmu telu chýbajú hormóny, vďaka ktorým sa budete cítiť šťastní.

Z čista jasna plačete. Z ničoho nič vám vyhŕknu slzy?

Cítite sa rozpoltene. Ak máte pocit, že strácate kontrolu nad realitou, môže to znamenať, že ste duševne a emocionálne vyčerpaní.


Našli ste sa v tom? A ako z toho von?


Tu je 10 jednoduchých návrhov, ako sa zotaviť z duševného vyčerpania.

1. Doprajte si plnohodnotný spánok.
Všimli ste si niekedy, ako sa nám zdajú veci lepšie po dobrom spánku?! Zdá sa, že nič nedobije náš mozog, intelekt a emócie lepšie ako úplný nočný spánok. Pravidelný čas spánku a vstávania vám môže pomôcť zabezpečiť dostatok spánku. Každý z nás potrebuje optimálne množstvo spánku. Každý večer sa snažte získať to svoje optimálne množstvo.

2. Vytvorte si rutiny.
Rutiny eliminujú veľa rozhodovania a stresu. Plaťte svoje účty každú sobotu popoludní. Majte rannú rutinu od chvíle, keď vaše nohy dopadnú na podlahu, až kým nevyjdete z predných dverí. Čím viac rozhodnutí dokážete odstrániť, tým viac mentálnej energie budete mať na veci, na ktorých skutočne záleží.

3. Jedna úloha za druhou.
Dlhodobé výskumy a štúdie ukazujú, že multitasking je jednoducho neefektívny. Prechod z jednej úlohy na druhú si vyžaduje čas a energiu. Keď vykonávate len jednu úlohu, dokončíte jednu vec a potom prejdete na ďalšiu!

4. Doprajte si pravidelné prestávky.
Pravidelné prestávky vedú k tomu, že stihnete viac. Dokonca aj krátke prestávky poskytujú psychické a fyzické posilnenie. 15-minútová prestávka každých 90 až 120 minút sa zdá byť pre väčšinu ľudí najlepšia. Experimentujte s rôznymi spôsobmi a technikami, kým si nájdete tú svoju.

5. Zacvičte si.
Cvičenie čistí myseľ. Zdá sa, že námaha spojená s činnosťou, ktorá si nevyžaduje veľa premýšľania, má magický vplyv na naše duševné rezervy. Navyše pohybom tela sa budete cítiť lepšie.

6. Jedzte s rozumom.
Trávenie potravy vyžaduje veľa energie. Vyhýbajte sa ťažko stráviteľným jedlám a silne spracovaným potravinám. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať aj potravinám, ktoré spôsobujú zmätok s vašou hladinou cukru v krvi. Výber jedla môže výrazne ovplyvniť to, ako sa cítite. Konzumácia potravín s vysokými vibráciami môže pomôcť zvýšiť vaše vibrácie a budete sa cítiť lepšie zvnútra.

7. Pustite veci, na ktorých nezáleží.
Ak máte obmedzené množstvo mentálnej energie, má zmysel šetriť ju len na veci, na ktorých záleží. Väčšina vecí v živote nestojí za veľa rozruchu. Zamierte svoju pozornosť len na veci, na ktorých vám záleží.

8. Na konci dňa si urobte rozvrh.
Keď začínate svoj deň, je to oveľa jednoduchšie a produktívnejšie, ak už viete, čo by ste mali robiť. Pred spaním resp. na konci dňa si urobte zoznam vecí, ktoré musíte urobiť nasledujúci deň. Keď sa zobudíte, už poznáte plán dňa.

9. Delegujte.
Ušetrite svoju energiu na kritické výzvy počas dňa. Prideľte úlohy ostatným. Nechajte svojho syna/dcéru vyniesť smeti a dajte svojim zamestnancom ďalšie povinnosti.

10. Sledujte svoje myšlienkové pochody a rozhovory so sebou.
Je ľahké unaviť sa negatívnymi myšlienkami. Udržujte svoj vnútorný dialóg pozitívny a optimistický. Na tom záleží oveľa viac, ako si väčšina ľudí uvedomuje. Šetrite a budujte svoju duševnú energiu všetkými možnými spôsobmi. Vo všetkých aspektoch svojho života sa budete cítiť lepšie a lepšie. Vyberte si pár nápadov a začleňte ich do svojho života.

Postarajte sa o svoje duševné a emocionálne zdravie!
Ak pociťujete duševné vyčerpanie, je čas dať si pauzu a načerpať nové sily!
Môžete sa zotaviť z duševného vyčerpania, cítiť sa lepšie a byť produktívnejší!

.