5 faktov o objatiach, ktoré ste nevedeli


5 faktov o objatiach, ktoré ste nevedeli

Objímate sa?

Ja áno.
S deťmi a aj s polovičkou sa objímame minimálne 2x za deň.

Ráno, keď vstanú, je to pre nich aj pre mňa "náš normál", že sa objímeme a zaprajeme si krásny deň.

Sem tam sa pridruží aj pusa na líce.

To isté platí, keď idú spať.

A nehovoriac, keď idú hlavne teraz ráno do školy a zo školy, koníčky, ku babke na prázdniny...

Vlastne som si uvedomila, že sa objímame vždy, keď sa vítame a lúčime, aj keď je to len na pár hodín.

Tento zvyk som začala pestovať dobrých pár rokov dozadu.

Inšpirovala ma k tomu jedna filmová dráma, kde si ešte teraz pamätám ľútosť osoby, ktorá sa nerozlúčila a neobjala s tým druhým. Neviem už prečo, ale vtedy sa to u mňa prelomilo a začala som všetkých objímať....lebo jeden nikdy nevie, čo sa komu môže prihodiť a stať.

A tak to začalo.

A tu je pár faktov, prečo by ste mali začať aj vy.


1. Zmierňujú stres a bolesť


Objímanie často vytvára pocit pokoja a relaxácie. Je to kvôli oxitocínu, ktorý sa uvoľňuje, keď sa pritúlime jeden k druhému. Toto uvoľnenie môže mať aj dominový efekt v celom tele a štúdie hovoria, že:

          ✔  znižuje zápal
          ✔  zlepšuje hojenie rán
          ✔  znižuje túžbu po návykových látkach a sladkostiah
          ✔  znižuje srdcovú frekvenciu a stres


Pevné, upokojujúce objatie pred alebo počas stresujúcej udalosti, vám môže pomôcť zostať pokojnými, pretože hladina oxytocínu zostáva zvýšená. Výskum z Journal of Sleep Medicine & Disorders dokonca naznačuje, že aj zaťažené prikrývky môžu zmierniť stres, pretože simulujú držanie alebo objímanie. Hmotnosť prikrývky vytvára tlakové body, ktoré zmierňujú úzkosť a uspávajú vás kľudným spánkom.

Aj 20-sekundové objatie uvoľní dostatok oxytocínu, aby ste sa cítili lepšie.


2. Posilňujú imunitný systém


Objatie denne môže v skutočnosti odradiť lekára. Vedci v štúdii merali sociálnu podporu vo forme objatí u viac ako 400 zdravých dospelých. Počas dvoch týždňov sa účastníkov pýtali, koľkokrát zažili medziľudský konflikt a koľko objatí každý deň dostali.

Vedci potom vystavili účastníkov vírusu bežnej nádchy. Zistili, že vnímaná sociálna podpora a objatia znižujú riziko infekcie. Čím častejšie sa ľudia objímali, tým menšia bola pravdepodobnosť, že ochorejú – dokonca aj tí, ktorí často zažívali konflikty.


3. Robia nás šťastnejšími


Objímanie zvyšuje serotonín, neurotransmiter známy ako hormón „dobrý pocit“, ktorý produkujú a šíria neuróny v mozgu. Serotonín nám pomáha cítiť sa šťastní, pokojní a sebavedomí. Keď serotonín voľne prúdi, cítime sa dobre – a naopak, keď tento hormón chýba. Nízka hladina môže spôsobiť poruchy spánku a viesť k obezite.

Objímanie spúšťa uvoľňovanie serotonínu v mozgu, ktorý vytvára šťastie a zmierňuje smútok.


4. Pomáhajú prehlbovať naše vzťahy


Inštinktívne chceme objať tých, o ktorých vieme, že majú bolesť. Keď prijmete objatie od niekoho, na kom vám záleží, môže vám to priniesť útechu, pocit bezpečia a niekedy dokonca zmeniť celý deň.

V mnohých ohľadoch sú objatia formou meditácie. Umožňujú nám byť prítomní v danom okamihu, pustiť sa a prúdiť s energiou objatia. Je ľahké zabudnúť, aké zmysluplné môže byť objatie, ale môže skutočne prehĺbiť vaše spojenie s inou osobou. Objatia neverbálnym spôsobom vyjadrujú vzájomné porozumenie.

Nepodceňujte liečivú silu objatia. Rovnako tak ako cvičíme, aby sme zostali vo forme a sledujeme, čo jeme, aby sme zostali zdravý mali by sme sa snažiť zostať v spojení s ľuďmi, na ktorých nám záleží.


5. Pomáhajú znižovať strach


Vedci zistili, že dotyk môže znížiť úzkosť u ľudí s nízkym sebavedomím. Dotyk môže tiež zabrániť ľuďom, aby sa izolovali, keď im pripomenie ich smrteľnosť.

Zistili, že dokonca aj dotyk neživého predmetu - v tomto prípade medvedíka - pomohol znížiť obavy ľudí o ich existenciu.


A koľko objatí potrebujeme denne?


Štúdie hovoria:

„Na prežitie potrebujeme štyri objatia denne.
Na podporu potrebujeme 8 objatí denne.
Na rast potrebujeme 12 objatí denne."

Veda dokazuje, že pravidelné objatia s najbližšími, aj keď krátke, môžu mať mimoriadne pozitívne účinky na váš mozog a telo.

Hm... Ja ich mám momentálne 4-5 denne.

Stačí to? Neviem... ale robí nám to všetkých potešenie, radosť a MEGA dobrý pocit, tak v tom pokračujeme!

.