8 tajomstiev ako si lepšie zorganizovať čas!


8 tajomstiev ako si lepšie zorganizovať čas!

Aj vy máte niekedy pocit, že 24 hodín nestačí? A zdá sa vám, že je deň príliš krátky? No ja ten pocit niekedy mám, hlavne keď som nabudená, nadšená a plná energie a vášne pracujem na projekte a ani sa nenazdám a už treba ísť po deti do školy, venovať sa im a potom večer, že jaj už musím ísť aj spať a oddýchnuť si.

Je toho niekedy tak veľa, že si povieme „nestíham“, „nemám čas“, „neviem čo skôr“ a pod. negatívne vyjadrujúce skonštatovania. No je to naozaj tak?

Mám pre vás 8 tajomstiev ako na to.

1 TAJOMSTVO – PORIADOK

Áno poriadok. Neznie to veľmi povzbudivo a čo tým vlastne chcem povedať. Jednoducho mať poriadok vo veciach a v našom okolí nám šetrí veľmi veľa času. Znamená to, že ak raz upracete svoj pracovný stôl, či súbory v počítači, či šatník v spálni alebo veci v kúpeľni, tak je ľahšie poriadok udržiavať ako stále dookola prekladať, zakladať a všetko pratať naraz.

Túto techniku som veľmi dlho používala na mojom pracovnom stole, ale postupne som ju zaviedla aj do domácnosti a čuduj sa svete, mám omnoho viac času cez víkend. Hračky nie sú pohodené v detskej izbe, oblečenie nie je v kúpeľni na zemi alebo v koši na prádlo a pod.

Áno počujem, a čo s malými deťmi? No tam jednoducho trpezlivo učiť odkladať veci na ich miesta zakaždým, keď sa dohrajú. Viesť ich k tomuto úžasnému učeniu, ktoré prinesie svoje ovocie v neskoršom veku.

2 TAJOMSTVO – PLÁNOVANIE

Teraz, keď už má všetko svoje miesto a byt je uprataný ako aj pracovný stôl doma či v práci, tak vám nič nebráni ísť ďalej.

Je čas si zobrať do ruky diár či už v tlačenej podobe alebo elektronický. Ja používam oboje. Dvojitá istota 😊. A naplánujte si svoj deň či týždeň.

Odporúčam, ako mama, najprv začať životne dôležitými povinnosťami a to sú povinnosti okolo detí. Pozor, životne dôležité a nie aké, ktoré by sa mali, museli, lebo sa to tak má a pod. U mňa sú to napr. návštevy u lekárov, či zubára s deťmi a pod., potom krúžky či iné aktivity, ak sú vo veku, že nevedia ísť samé. A ďalším bodom som JA. Naplánujem si činnosti a aktivity, ktoré súvisia s mojimi potrebami a či už osobnými alebo podnikateľskými, ale najprv naplánujem svoje činnosti. A potom dopisujem, ak mám priestor ďalšie a čo si myslím, že je v daný týždeň realizovať, diskutujem s manželom, či to nevie náhodou on zabezpečiť alebo hľadám iné alternatívy a riešenia, prípadne presúvam na ďalší týždeň.

Jedna vec je dôležité tu spomenúť a tým je, že neplánujem deň či týždeň na 100%! A prečo? Lebo si tvorím rezervu na nepredvídateľné situácie, ktoré môžu nastať, hlavne v živote rodičov. Plánujem tak 70-80% dňa, aby som mala čas na nejakú rezervu či už pracovnú alebo súkromnú.

A menší tip = ja plánujem večer a to aj preto, že potom s kľudom si môžem ísť ľahnúť a všetko mám pripravené a viem čo ma čaká nasledujúci deň prípadne aj týždeň. Nie som potom v strese a pod tlakom, že niečo nestíham a pod.

3 TAJOMSTVO – PRIORITA

Ďalším skvelým tipom je sa pozrieť na naplánované činnosti z pohľadu priorít. Veľmi to uľahčí život, verte mi. Skúste si napísané činnosti zoradiť podľa priorít.

4 TAJOMSTVO – EFEKTIVITA

Zapamätajte si, že ak nejde o život nejde o nič. A teda nie je to závod, ak sa nebavíme, že ste na maratóne. A verím, že cieľom nie je čím skôr a viac toho urobiť, ale aby ste dosiahli určitý účel, zmysel, ktorú chcete dosiahnuť danou činnosťou či aktivitou.

Pozrite sa teraz na svoje plánované aktivity a činnosti, už rozdelené podľa priorít a skúste si na konci dňa napísať ich zmysel. Aký účinok priniesli? Čo sa vďaka tomu zlepšilo? Kde ste sa vďaka tomu posunuli? Čo sa udialo v prospech vás či vašej práce?

Osobne si myslím, že sa často zabúda na tento faktor. A teda činnosti by sa nemali robiť, len preto, lebo sa musia a majú, ale mali by sme sa pozerať aj na vynaloženie nášho času v pomere ku výsledku či cieľu, ktorý potom priniesla tá ktorá činnosť aj v prospech nás samotných a je jedno či v práci alebo doma.

5 TAJOMSTVO – SÚSTREDENIE

O sústredení som už písala aj príspevok a je to jeden z dôležitých faktorov, ak chceme dosahovať naše vytúžené ciele či sny. V dnešnej rýchlo napredujúcej spoločnosti je toto už niekedy aj nemožné. Toľko podnetov, čo musím denne prijímať, je už niekedy nad našu mieru a schopnosti sa plne sústrediť a venovať iba jednej veci.

Preto je nevyhnutné si túto schopnosť cibriť a venovať sa jej. A verte mi, je to možné. Je to len o nás a našom nastavení, či zdvihneme ten telefón, ktorý práve zvoní, keď píšeme napr. článok alebo pilne pracujeme na projekte, ale finančnom výkaze, ktorý je v danom momente pre nás dôležitý a chceme ho dokončiť.

Je len na nás, ako s k jednotlivým činnostiam postavíme a odbiehame na sociálne siete, či si ideme dať cigaretku, či vypiť kávu alebo si povieme, že teraz celé 2 hodiny budem pracovať na projekte a dokončím to. Výhovoriek je veľmi veľa, ktoré nám bránia sa sústrediť. Je len na nás ako sa k tomu postavíme.

6 TAJOMSTVO – DOKONČI ČO ZAČNEŠ

Myslím, že k tejto téme nie je veľmi čo napísať. Jednoducho povedané, čo začnete to aj dokončte v primeranom čase v závislosti od náročnosti činnosti či aktivity. Ja osobne poznám veľa ľudí v mojom okolí, ktorí nedisponujú touto zručnosťou a je to veľmi veľká škoda na strane firmy, pre ktorú pracujú. Nakoľko nie je cieľom mať rozrobených 100 aktivít a stále pribúdajú nové, ale je veľkým umením dokončiť, čo ste začali a uzavrieť to. Iba pri ukončenej činnosti príde ten želaný výsledok.

Ak sa vám to v minulosti nedarilo, tak skúste s malými dennými činnosťami. Dajte si malé ciele napr. čo dnes viem dokončiť, opraviť, premiestniť, upratať. Akýkoľvek malý cieľ, len aby ste videli, že keď niečo začnete, viete to aj dokončiť.

7 TAJOMSTVO – NEODKLADAŤ

Každý máme v živote aktivity či iné činnosti, ktoré si krásne prepisujeme v diári a odkladáme na ďalší deň napr. tomu lekárovi zavolám zajtra. Do tej banky skočím zajtra. Vybavím to zajtra a pod. Veľmi časté frázy, ktoré mnohí z nás (aj ja... priznám sa) používame.

Je to preto, lebo máme z niečoho strach, či si neveríme, že to dokážeme zrealizovať, či strach z odmietnutia, či máme pocit, že nie sme spôsobilý, že nemáme dosť skúseností a zručností. A jednoducho to neurobíme.

Pravdou však je, že je to všetko v našej hlave, v našich myšlienkach a všetko čo nám život prinesie sme schopní urobiť a zrealizovať. A povedzme si, väčšinou to nie sú životu nebezpečné situácie, aspoň v to verím, že to tak je aj u vás. Skúste si dať otázku: „Čo najhoršie sa mi môže stať?“ a uvidíte, že odpovede sú irelevantné až niekedy smiešne.

A odporúčanie ako to prekonať? Jednoducho to urobíte ako prvú vec hneď ráno. Bez odkladania na druhý deň. Sami potom uvidíte, ako sa vám zdvihne sebavedomie a viera v seba samých, že ste to dokázali a vlastne sa nič hrozné nestalo.

8 TAJOMSTVO – VYTRVAŤ

Snáď najdôležitejšou schopnosťou v čomkoľvek je vytrvalosť a výdrž. Je to ako s novým zvykom. Kým sa nám nedostane pod kožu, dovtedy to opakujem a robím. Múdre knižky hovoria, že za 21 dní vieme zmeniť svoje zvyky, či sa niečo naučiť a dostať to hlboko do svojho podvedomia a stáva sa to našou rutinou. Ja som si tento čas predĺžila a keď chcem adaptovať niečo nové tak to robím po dobu 30 dní a to každý deň.

Áno je to náročné a už len pomyslenie, že niečo mám opakovať, snažiť sa, učiť sa, meniť 30 dní je neuveriteľné. No mne to pomáha. Tak som sa naučila používať na dennej báze rôzne techniky napr. dýchania, byť v prítomnom okamihu, meditácie, stíšenia sa, ale aj opakovať a hľadať rôzne cesty v oblasti môjho podnikania a hneď po prvej prekážke to nevzdať.

Verím, že vám tieto tajomstvá kus odhalili čaro narábania s vaším časom a viete využiť v prospech seba.

Samozrejme, ak sa chcete posunúť ďalej, som tu pre vás. Stačí sa so mnou spojiť a v rámci koučovacích sedení veľmi rada pomôžem a usmerním.

Stála máte pocit, že Vám niečo chýba?
Získajte prístup k môjmu WEBINÁRU - Môj čas, moje priority a nastavte si svoj čas podľa seba a Vašich hodnôt a priorít, tak aby ste už nemohli povedať "nemám čas" a tiež mali skvelý produktívny a efektívny deň.

.