Podnikanie či zamestnanie? Ako sa rozhodnúť?


Podnikanie či zamestnanie? Ako sa rozhodnúť?

Toto je veľmi častá otázka aj mojich klientiek, ktoré za mnou chodia a chcú sI svoje myšlienky utriediť, ale hlavne násjť odpovedať na otázku: "Mám začať podnikať či sa radšej vrátiť späť do zamestnania?" či sú na MD/RD alebo zvažujú aj odchod zo zamestnania.


Ako sa mám rozhodnúť?


Túto tému je ťažké rozlúsknuť všeobecne. Každá jedna z nás je niekde inde. Má iné skúsenosti, zručnosti a schopnosti. Tiež máme iné možnosti a podporu. No pokúsim sa približiť základné otázky, ktoré si je treba položiť predtým ako sa rozhodneš konať. 


PREČO?


Áno! Začínam hneď veľmi dôležitou otázkou, ktorá je snáď najdôležitejšia zo všetkých.


  • "Prečo chceš podnikať?"
  • "Aký je dôvod či zmysel Tvojho podnikania?"
  • "Čo ti samotné podnikanie prinesie?"
  • "Čo od podnikania TY sama očakávaš a chceš mať?"
  • "Akú máš víziu?"
  • "Čo chceš vlastne podnikaním dosiahnuť?"

Možno si dávaš otázku, prečo sa Ťa to vlastne pýtam a nepýtam sa rovno v čom chceš podnikať, čo chceš ponúkať a pod. A aj dobre sa pýtaš, ale...


MOTIVÁCIA = ZMYSEL


Predtým než sa vrhneš do neznámych vôd "podnikateľských" vedz, že nikto za Tebou stáť nebude. Nikto Ťa ráno nebude budiť. Nikto Ti nepovie čo máš urobiť a kedy. Nikto Ťa nebude smerovať, učiť či viesť a už vôbec nikto Ti nebude hovoriť čo máš a nemáš robiť! Nikto Ti nepovie čo je a nie je správne práve teraz realizovať.

NIKTO!

A presne práve preto je dôležité mať v sebe upratané. Vedieť odpovede na vyššie spomínané otázky. Lebo vďaka tomu budeš vedieť "prečo" to všetko robíš. Prečo pracuješ ráno či večer. Prečo si ochotná preto čokoľvek urobiť a prekonať akékoľvek prekážky a hlavne tie od Tvojich najbližších, ktorí často nechápu Tvoje dôvody a rozhodnutia.

.....lebo týmto rozhodnutím preberáš celkovú zodpovednosť za svoj život a za svoje rozhodnutia. Už sa nebudeš môcť skrývať za šéfom či kolegyňou. Už nebude nitko, kto Ťa zastúpi či urobí miesto Teba. Budeš iba TY sama. Teda na začiatok v závislosti od oblasti podnikania a investicií, do ktorej sa vrhneš.


PODNIKANIE ≠ SLOBODA


Verím, že aspoň náznakom či možno aj jedna Tvoja odpoveď na vyššie otázky bola - sloboda. Kto by nechcel vstávať kedy ja chcem a pracovať a robiť to čo ja chcem. No nie? Je to super ideál, ale nie pre začiatočníka! Podnikanie sa nerovná slobode a to v žiadnom ohľade. 

PODNIKANIE = ZODPOVEDNOSŤ

V zmysle, áno, môžem vstať či spať kedy ja chcem. Môžem si pracovať aj v sobotu či večer alebo aj nemusím a pôjdem si zabehať, či zacvičiť alebo s kamoškami na kávu a pod. V podnikaní veru si môžem dovoliť svoj pracovný čas aký si len prajem.

Veru áno, môžeš.

No ber na vedomie jednu vec. Pri podnikaní Ti nepípne smska, že Ti nabehli peniaze na účet. A tak ako som písala, ani Ťa nikto nebude naháňať a stáť nad Tebou.

Všetko je to v Tvojej zodpovednosti a nikoho iného. 

A preto je dôležité, aby si vedela "prečo" to všetko robíš. Lebo v tých najťažších chvíľach, ktoré prídu, Ti práve Tvoja vnútorná motivácia a zmysel podnikania pomôžu to celé ustáť a pokračovať ďalej v budovaní Tvojho vysnívaného sna. 


PODNIKATEĽSKÝ PLÁN


A teraz je ten čas začať tvoriť svoje podnikanie. Začať si písať a tvoriť svoj tzv. "podnikateľský plán" - čo chcem robiť, tvoriť, ponúkať, predávať. 

Že Ti ho netreba? No neviem. Ja sama som si ho spravila, aj keď kus neskôr som to dala na papier ako som to mala v hlave. No viem, že Ti veľmi pomôže najmä si ujasniť financie a nastaviť cenotvorbu ako aj samotný predaj a zmapovať konkurenciu.

.....lebo je skvelé kreatívne tvoriť, mať úžasnú záľubu, či sen a milovať to čo robíš. Ale je veľmi náročné z toho spraviť produkt, po ktorm budú ľudia túžiť a s veľkou radosťou zaň zaplatia čokoľvek si zapýtaš. 

Áno, hovorím o peniazoch. 
O peniazoch, ktoré sú kľúčom podnikania. Bez peňazí to nejde. Je to vlastne aj jeden z dôvodov, prečo ideš podnikať. Ak by náhodou nie, tak potom chceš dobrovoľničiť a pomáhať ľuďom len tak za dobrý pocit. Čo je tiež v poriadku, ale to nie je podnikanie. Je dobré si teda ujasniť na začiatku pojmy a dojmy, aby si potom nebola prekvapená.


VÝHODY a NEVÝHODY


Keď Ti je jasné, čo podnikanie obnáša, tak si veľmi rýchlo vieš ujasniť výhody a nevýhody podnikania, ktoré sa nedajú jednoznačne určiť.

Je to opäť o tom, čo hľadáš, akými hodnotami sa riadiš, čo chceš dosiahnuť a veľa ďalšieho.

Na túto tému mám WEBINÁR: Podnikanie vs. zamestnanie, kde sa dozvieš viac informácií, ktoré Ti verím, pomôžu na ceste rozhodovania.

Témy, ktorý sa dotknem: ako si určiť svoje priority pri rozhodovaní, podnikateľský plán pre a proti, financie a cenotvorba, výhody resp. ostať v zamestnaní pre a proti...

Je do zDARma, tak sa kľudne registruj, aby Ti nič neuniklo.
Termín: 18.08.2022 o 19:00 online cez ZOOM

PRE REGISTRÁCIU KLIKNI NA OBRÁZOK!

.