Home office vs. No office - ako to vidím JA


Home office vs. No office - ako to vidím JA

Už som toho veľa preštudovala a prečítala o rôznych technikách a formách na tému home office. Tých informácií a štúdií, odporúčaní, rôznych techník čomu sa vyvarovať, ako si nastaviť deň atď... a možností je nespočetné množstvo. No pravdou je, že všetky tie možnosti sú vám úplne na nič, ak si ich nezavediete do praxe a nebudete ich dodržiavať. A úprimne? Povedzme si, koľkým z nás sa to darí dodržiavať každý deň?


"Time manažment v realite."


Neviem ako vy, ale pracovať s deťmi je veľmi náročné a to náročnejšie, ak im nedáte či vezmete internetovú infúziu. Áno, nazvala som to infúziu, lebo bez ohľadu na vek, či pohlavie, mládež a deti pod 15 rokov sú na mobiloch či tablete napojení non-stop. A môžeme sa tu rozprávať, hlavne teraz, že je to na rodičoch, ich prístupe a výchove. Ani ten najskvelejší systém či technika vám nepomôže deti vypnúť, uložiť na policu či zamknúť v izbe či čokoľvek iné. A hlavne, keď ešte nie sú školopovinné a bažia po sociálnom kontaktne a fyzických hrách a zároveň majú samo dobíjacie baterky. Kdežto my na dobitie potrebujeme pokoj, relax či nejaký šport, ktorý je teraz ťažšie realizovať. A ešte som nedodala, že doma je aj manžel, ktorý potrebuje svoj priestor na prácu aj súkromie a aj spoločný manželský priestor je vhodné sa starať. A času je tak mál, iba 24 hodín!


"Deň má 24 hodín! Nemá viac ani menej."


Keď to teraz porovnávam spätne ako som pracovala predtým a teraz, tak nájdem množstvo rozdielov. Okrem toho, že som sa stretávala s klientmi fyzicky a teraz je to online, je primárny rozdiel ten, že čokoľvek si naplánujete vám často naruší rodinný faktor. Prvým faktorom je ten, že máte obmedzený priestor. Aj keď si ho vymedzíte, dohodnete a plánujete, v mojom prípade je to naša spálňa, z ktorej mám online koučovňu, neviem ju využiť počas dňa na 8 hodinovú prácu. A nehovoriac o tvorení a koncepciách, kedy potrebujem, aspoň ja kľudný a ničím nerušený priestor a čas. Druhým faktorom je, že deti a manžel nie sú kolegovia, či biznis partneri, s ktorými sa viete jednoznačne dohodnúť a zhodnúť na podmienkach v danom priestore. A čím sú deti mladšie, tým je dodržiavanie týchto pravidiel náročnejšie až niekedy nemožné.


"Byť prítomný v danom momente je najefektívnejšie."


Jediné, na čo so počas mesiaca prišla, je že čokoľvek robím či už plánované alebo neplánované počas dňa, tak som plne prítomná v danej téme, v danom okamihu či v danej činnosti. Toto aplikujem každým dňom lepšie a lepšie. Vyžaduje si tu vypnutie myšlienok, nebyť v minulosti ani v budúcnosti. Byť len tu a teraz! V niektorých odborných článkoch a knihách sa tomu hovorí všímavosť alebo mindfulness. Možno ste sa s tým už aj stretli a možno nie. Faktom je, že to funguje.

Moje tipy ako zostať efektívny a na konci dňa mať pocit, že aj v práci som sa posunula.

  1. Predchádzajúci deň si naplánovať deň na nasledujúci a vybrať 3 činnosti, ktoré určite viem, že zvládnem do konca nasledujúceho dňa zrealizovať bez ohľadu na prítomnosť detí, manžela ako aj možnosti pracovať v pokoji a v kľude vo vymedzenom priestore.
  2. Každý deň začínať s vďačnosťou a s úsmevom na tvári. „Každý deň je nový deň a vždy máme novú šancu čokoľvek zrealizovať.“
  3. Mať po ruke vždy zošit s perom a keď ma počas dňa niečo inovatívne napadne, tak si to hneď zapíšem. Múza a kreatívne chvíľky na seba nečakajú, ale práveže prichádzajú v neočakávaných momentoch.
  4. Na konci každého dňa si napísať, čo všetko som stihla v daný deň a nielen pracovné aktivity, ale aj súkromné a poďakovať za to všetko.
  5. Byť stále prítomný. Byť tu a teraz! Ak sa venujem klientovi, tak sa naplno venujem jemu a moje myšlienky neodbehávajú inde.

Posledný bod je najnáročnejší, ale čím dlhšie praktizujem tzv. všímavosť, či mindfulness tak sa mi to darí každým dňom lepšie. Veľkou výhodou je, že si užívam daný moment, či už sa jedná o varenie, či hranie sa s deťmi, či diskusia s manželom alebo koučovanie klienta. Byť prítomný prináša aj slobodu vo forme neriešenia katastrofických scenárov, ktoré sú presne v tomto „korona“ období veľmi prospešné. Prijímam veci aké sú a nie aké by mohli byť, či aké boli v minulosti.

"Žijem práve tu a teraz v tomto jedinečnom momente, ktorý sa už nebude nikdy opakovať."

.